VILKEN ÄR VÄRLDENS BÄSTA LÅT?

Det är en fråga som Mix Megapol körde i veckan. De listade världens 1000 bästa låtar genom tiderna, och jag kan bara tänka mig vilken arbetsinsats det ligger bakom den listan. Tänk vad många låtar de måste ha lyssnat igenom. Det måste ju finnas massor som de lyssnat på och funderat över som till slut inte kom med på listan.

Jag kommer tyvärr inte ihåg vilken låt som vann, men det kanske bara är bra. För det är ju riktigt svårt att göra en sån lista och bestämma vilken låt som egentligen är bäst. Oavsett vad de hade tror jag inte att jag hade hållit med listmakarna. Jag menar, hur lätt är det att bestämma sig för själv vilken låt som är den bästa i världen? Någonsin? Av alla som finns att välja på?

Förstå då att sitta i en jury och ta ut vilken som är bäst. En säger, jag tycker den här. Någon annan tycker den där. Och någon tredje säger, men lyssna på den här. Hur kommer man ens överens om vilken låt som vinner. Är det troligt att två personer, visserligen kompisar, tycker exakt samma låt är världens bästa? Hur stort CD-bibliotek måste man inte ha för att få plats med alla skivor som krävs för att plocka fram de bästa låtarna? Jag hoppas de skaffade dem billigare tack via www.rabattkodsidan.se eller någon liknande sajt som kan fixa rea hos typ CDON…

Det är nog i vilket fall lättare att klaga på en sådan här lista än att skapa den själv. Men av det lilla jag hörde var jag både positiv och fundersam. Först kom några klassiker från 80-talet. ”Hungry Eyes” och sådana låtar. Det tyckte jag var rimligt, eftersom jag började lyssna från typ topp 50. Sen kommmer Måns Zelmerlöv med ”Heroes”… All respekt till Måns. Han har vunnit Eurovision och det är stort. Men en av de 50 bästa låtarna någonsin? Skulle inte tro det.

Jag tror inte någon som inte är svensk ens skulle ha med Måns på sin topp 1000-lista. Det finns många bättre låtar om man bara kollar bland Eurovision-vinnarna. Loreens ”Euphoria” tycker jag är bättre. Och Olsen Brothers från Danmark med ”Fly on the wings of love” tycker jag också platsar här betydligt mer än Måns.

Men smaken är väl som baken när det kommer till musik och alla tycker olika. Topplistan när en kunnig jury sitter och bedömer låtarna ser nog väldigt annorlunda ut från om random användare på Spotify skulle få sätta sig i ett rum och få uppgiften: Här, bestäm vilka låtar som är bäst genom tiderna. Experternas lista skulle förmodligen bli bättre, men båda skulle ha näst intill ett omöjligt uppdrag framför sig.